Par starpkultūrām un tās audzēšanu

2020 11 16

Par starpkultūrām un tās audzēšanu

Klimata izmaiņu un lauksaimniecības zemju intensīvās apstrādes rezultātā, aizvien aktuālāks kļūst jautājums, kā saglabāt augsnes auglību un tās ilgtspējību nākotnē. Lielisks risinājums ir ieviest saimniecībā starpkultūras. Ar starpkultūru palīdzību ir iespējams ne tikai uztvert augu barības vielas, neļaujot tām izskaloties, bet arī uzlabot augsnes struktūru, pateicoties dziļajai sakņu sistēmai. Starpkultūras ir neatņemama sastāvdaļa aizvien populārākajā – tiešās sējas tehnoloģijā.

Linas Agro piedāvā dažādus augu maisījumus. Pareizo izvēli nosaka pēc vairākiem kritērijiem, piemēram, sējas laiks, saimniecībā audzētās kultūras, u.c.

Maisījums Nitrofix, sēts 26.08., izsējas norma 50 kg/ha. Maisījumā iekļautajiem augiem veidojas labi attīstīta sakņu sistēma dažādos augsnes slāņos, laika posmā no 26.08. – 6.11. dziļākās saknes garums  no 20 cm līdz 25 cm.

Foto uzņemts 2.10.2020

Foto uzņemts 6.11.2020


Maisījums Dotnuva Green 4, sēts 26.08., izsējas norma 15 kg/ha. Izvēloties šo maisījumu tas uzlabos Jūsu lauka augsnes struktūru. Iesakam augus uz lauka atstāt līdz pavasarim, vai ja tas sēts augusta sākumā un augi ir lieli ar risku, ka sēklas varētu izbirt, tad ieteicams augus nosmalcināt!

Foto uzņemts 2.10.2020

Foto uzņemts 5.11.2020

Secinājumi:

  • starpkultūras svarīgi iesēt pēc iespējas ātrāk - tiklīdz novākta raža, vai pirms tās novākšanas
  • pie agras sējas jāizvērtē sinepes daudzums kopējā maisījumā, citādi tā nomāks pārējos augus
  • ja sējas termiņš tiek kavēts, jāizvēlas ātraudzīgāki augi, piemēram, sinepes, eļļas rutks
  • augu lielums atkarīgs no priekšauga un tā mēslošanas – jo bagātīgāka augsne, jo starpkultūra izveidojas spēcīgāka
  • ja saimniecībā tiek audzēts rapsis, iesakam izvēlēties starpkultūru augus, kuri nav krustziežu dzimtas, lai izvairītos no sakņu augoņu riska

Autors:

Maija Medne

Zālāju sēklu tirdzniecības vadītāja

Linasagro.lv vietnē tiek izmantoti četri galvenie sīkdatņu veidi.

Turpinot pārlūkošanu, jūs piekrītat nepieciešamajām sīkdatnēm. Jūs varat piekrist arī citu sīkdatņu izmantošanai.

Sīkāka informācija par sīkdatnēm un to izmantošanu