2021. gada graudu sezona SIA "Linas Agro"

2021 09 16

2021. gada graudu sezona SIA "Linas Agro"

Ražas novākšanas izaicinājumi

Šogad ražas novākšana iedalāma 2 cēlienos, pirmais - jūlija izskaņā lielā karstumā un otrais - augusta izskaņā pēc lielajām lietavām. Kā komentē Linas Agro graudu iepirkumu direktors Vidis Armalis: "Pirmā ražas novākšanas daļa iesākās labi, veiksmīgi, jo bija sauss, raža ievākta sausāka kā noteiktā bāze – uzreiz vāca ar labiem mitruma rādītājiem kondīcijas preci ostai eksportam – nebija nepieciešami elevatoru pakalpojumi.". Diemžēl ieilgušo karstuma vilni jūnijā/jūlijā nomainīja ilgstošas lietavas, kas ne tikai samērcēja uz lauka esošos graudaugu sējumus, bet arī augsni, kas liedza nokult labību pat ar augstākiem mitruma rādītājiem, jo bija būtiski apgrūtināta lauksaimniecības tehnikas nokļūšana uz lauka. Netipiski, ka šogad pirmie ražu sāka novākt lauksaimnieki Vidzemē un Latgalē, un tikai vēlāk sekoja Zemgales lauksaimnieki. Jāatzīmē, ka sezonas sākumā ražas prognozētais potenciāls bija augsts, diemžēl netipiskie laikapstākļi visā Latvijā, īpaši pēdējās 3 jūlija karstās nedēļas, ietekmēja ražas kvalitāti. Gan rapšu, gan kviešu raža ir par ~ 1t zemāka, kā arī novērotas problēmas ar tilpummasu kviešiem un eļļas saturu rapšiem. Tomēr, neskatoties uz to, šīs sezonas ražai ir bijuši izcili proteīna un krišanas rādītāji.

Starptautiskas tendences

Latvija šajā sezonā nav vienīgā valsts, kuras lauksaimniecības produkcijas apjomus un kvalitāti ietekmēja netipiski laikapstākļi. Visā pasaulē šogad ir novērojami dažādi negaidīti sausuma, plūdu u.c. dabas riski, kas ietekmējuši prognozētos ražas apjomus. Kā komentē Linas Agro Graudaugu un rapšu sēklu tirdzniecības vadītāja Dace Kazlauska: "Visā pasaulē laikapstākļi ir ietekmējuši vasarāju ražas vienlīdz slikti, līdz ar to novāktais sējmateriāls daudzviet neatbilst kvalitatīva sējmateriāla izgatavošanai. Šobrīd zināms, ka nākamajā sezonā būs problēmas ar auzu, vasaras kviešu un lauka pupu sējmateriāla apjomiem.". Pagaidām pāragri spriest, bet, iespējams, arī neliels sējmateriāla importa pieaugums, sliktās ražas kvalitātes dēļ, līdz ar ko lauksaimnieki, iespējams, vairāk iepirks sertificētu sēklas materiālu un mazāk sēs pašu ataudzēto. Jāatzīmē, ka sliktākas kvalitātes raža nav priekšvēstnesis būtiskam sējmateriāla cenu pieaugumam (kas gan nav izslēgts citu cenu veidojošo faktoru dēļ), jo ražas apjomi un kvalitāte ir tikai viens no daudziem sējmateriālu cenu veidojošiem faktoriem.

Linas Agro sezona

Septembra sākumā "Linas Agro" ir pieņēmis ~90% no šī gada plānotā apjoma. Lielākais izaicinājums - vajadzīgās augstas klases pārtikas kvalitātes kviešu apjomu nodrošināšana, jau iepriekš minētās, zemās tilpummasas dēļ. Priecē, ka laboratorijās veiktie rezultāti gan graudu pieņemšanas punktos, gan izvērtējot Linas Agro izmēģinājumu laukos iesēto šķirņu ražu, uzrādīja augstu proteīnu, krišanas skaitli un lipekļa saturu, un rapsim - labu vidējo eļļas saturu. Sezonas izskaņā varam secināt, ka atšķirības graudu kvalitātē šogad vērojamas nevis kā ieraksts - pa reģioniem -, bet gan pēc ražas nokulšanas laika - pirms vai pēc lietavām. 

Neatņemama daļa no graudu iepirkšanas procesa ir kvalitatīva loģistikas procesa nodrošināšana. Linas Agro šajā sezonā iepirka graudus 16 graudu iepirkšanas punktos, tostarp 4 Linas Agro graudu centros (Jēkabpils, Rēzekne, Skrunda, Grobiņa) un 3 ostās (Rīga, Liepāja, Ventspils), graudi tiek pārvadāti/eksportēti gan ar smagajām mašīnām, gan pa dzelzceļu, gan ar kuģiem. Lai efektīvāk palīdzētu lauksaimniekiem operēt ar iegūto lauksaimniecības produkciju, loģistikas nodaļa izstrādāja jaunu politiku, ar mērķi par 15% vairāk  (vienā dienā) pieņemt lauksaimniecības produkcijas. Tāpat tika izmainīta plūsmas organizācija uz ostām gan klientiem, gan pārvadātājiem, izveidotas visiem saprotamas norādes – lai pēc iespējas samazinātu gaidīšanas rindas. Veiksmīgi tika nodrošināts arī nepārtrauktības process elevatoros - veikta graudu atkraušana un nodošana ostām. Izvērtēšanas process jauninājumiem vēl priekšā, jo sezona vēl nav noslēgusies, bet Linas Agro nemitīgi pilnveido savu darbību, līdz ar to, turpināsim pozitīvo virzību arī sezonas noslēdzošajā cēlienā un gaidāmajā 2022. gada sezonā.


  • Ikdienas jaunumi, aktuālie produkti piedāvājumi un atskati no Lauku apskatēm tiek publicēti Linas Agro Facebook un Instagram profilos: FacebookInstagram.
  • Reizi nedēļā publicējam speciālistu sagatavotu Graudu tirgus apskatu par tendencēm pasaulē: Labības tirgus atsauksmes

Informācija sagatavota, balstoties uz Vida Armaļa (Graudu iepirkumu direktors), Daces Kazlauskas (Graudaugu un rapšu sēklu tirdzniecības vadītāja) un Andreja Andruškeviča (Loģistikas nodaļas vadītājs) sniegtajiem komentāriem. 

 

Linasagro.lv vietnē tiek izmantoti četri galvenie sīkdatņu veidi.

Turpinot pārlūkošanu, jūs piekrītat nepieciešamajām sīkdatnēm. Jūs varat piekrist arī citu sīkdatņu izmantošanai.

Sīkāka informācija par sīkdatnēm un to izmantošanu